UTSIKTER FRÅN ÖSTERÄNGEN

Under sommaren 2018 har konstnärerna Anton Wiraeus och Ossian Theselius varit Artist in Residence på Österängen. Deras arbete har varit platsspecifikt och helt utgått från den fysiska miljön på Österängen och österängsbornas egna tankar, idéer och önskemål. Ett tillfälligt medborgarkontor upprättades vid den gamla kiosken på Polstjärnevägen, dit boende bjöds in till ett antal workshops.

Kiosken har genom åren varit omdebatterad. Den har varit uppskattad av många, men av andra sedd som ett “tillhåll” där det stökats och skräpats ner. För en tid sedan beslutades att att kiosken skulle rivas. Men vad ska ersätta den? Några av förslagen som kommit upp i sommarens workshops är en klättervägg, lekplats, förskola, parkeringsplats, ett spa, en utomhus-swimmingpool, en ny kiosk eller ett café med glassbar.

Den konstnärliga processen har berört frågor om samhällets organisering på såväl mikro- som makronivå. I en åsiktskorg utanför konsthallen kunde förbipasserande svara på frågan “Vad skulle du ändra på om du var politiker?” Dessa åsikter, insikter och ideér presenteras  tillsammans med måleri och dokumentation från utomhusworkshopen som genomfördes vid kiosken i utställningen ”Utsikter från Österängen”.

Under utställningsperioden genomförs val till Sveriges riksdag, kommun och regioner och en del av konsthallen kommer att vara förtidsröstningslokal mellan den 23augusti och 8 september.

Utsikter från Österängen